Provocările verii – cum să te bucuri de vacanță fără balonare și kilograme în plus

Provocările verii – cum să te bucuri de vacanță fără balonare și kilograme în plus - activefibershake

Nu te stresa, dar acordă atenție aportului de fibre!

Vara, asemenea sezonului Sărbătorilor de la sfârșitul anului, de obicei perturbă dieta obișnuită. Vacanțele, programele de seară în aer liber și călătoriile transformă persoanele de obicei atente la alimentație, într-unele mai permisive cu sinele. Și este complet normal, acesta este timpul pentru relaxare și reîncărcare! Totuși, chiar și vara, merită să acorzi atenție susținerii florei intestinale și aportului corespunzător de fibre, deoarece fibrele nu sunt eficiente doar împotriva kilogramelor în plus acumulate în vacanță, ci ajută și la menținerea unei stări de bine și a unei digestii corespunzătoare! 

Acestea sunt gândurile ce îmi vin în minte cu privire la acest subiect – poate te preocupă și pe tine vreo întrebare?
  • Nu vreau să mă pretez niciunei așteptări în acele momente, vreau doar să mă relaxez – cum să mă simt bine dacă trebuie să acord atenție aportului de fibre?

  • Cum să îmi mențin echilibrul florei intestinale când călătoresc și nu mănânc dieta obișnuită?

  • Pe perioada vacanțelor mă balonez adesea, am diaree sau constipație – ce să fac pentru a evita aceste probleme?

Dacă urmezi chiar și numai unul-două dintre următoarele sfaturi și recomandări practice, vei face un pas mare pentru a-ți menține echilibrul florei intestinale: Compensează meniul sărac în fibre de pe timpul zilei cu un mic dejun sau o gustare bogată în fibre, care susține flora intestinală.

Gustare bogată în fibre – îmbunătățește-ți meniul de plajă!

Nu este un secret – oferta bufetelor de pe plajă nu se remarcă prin conținutul de fibre, gogoșile, hot dog-urile, hamburgerii, cârnații prăjiți și cartofii prăjiți au un conținut de fibre neglijabil.
  • Contrabalansează meniul sărac în fibre din timpul zilei cu un mic dejun sau gustare bogată în fibre, care să sprijine flora intestinală

  • Înainte de a merge la plajă, o budincă pe bază de mai multe tipuri de fibre, îmbogățită cu fructe și semințe sau un iaurt probiotic cu fructe și fulgi de ovăz, îți potolește rapid foamea și te încarcă cu fibre.

  • La prânz, optează pentru porumb fiert sau salată murată drept garnitură, în loc de pâine sau cartofi prăjiți. Castraveții murați hrănesc chiar și bacteriile benefice din flora intestinală!

  • Acordă-ți două minute, pregătește-ți gustarea din timp sau caută un magazin alimentar sau un aprozar lângă plajă. Astfel, poți asigura un aport adecvat de fibre pentru cel puțin o gustare, cu fructe proaspete, semințe de dovleac bogate în fibre sau arahide nesărate.

Aport de fibre în timpul călătoriei

Chiar și în timpul unei călătorii lungi cu mașina sau cu avionul, poți asigura un aport adecvat de fibre – acest lucru este deosebit de important datorită efectelor nefavorabile ale statului prelungit asupra digestiei!
  • Gustările disponibile în aeroport sau benzinării, care sunt de obicei bogate în zahăr și sare, nu reprezintă surse bune de fibre – evită-le dacă poți!

  • Poți pregăti din timp pentru călătoria cu mașina și poți lua la bordul avionului în bagajul de mână, o cutie cu migdale sau mix semințe oleaginoase, câteva prune uscate și câțiva biscuiți din tărâțe.

  • Bea suficientă apă – poți uita cu ușurință de acest lucru în timpul călătoriei!

Alegere inteligentă în hotel sau restaurant

În cazul cazării cu demipensiune sau all-inclusive, oferta este de obicei de tip bufet. Aceasta este o veste bună, deoarece în general există mai multe alimente bogate în fibre disponibile.
  • La micul dejun, alege produse de panificație integrale, iar alături de sandvișul sau preparatul tău din ouă, mănâncă multe legume.

  • Dacă îți dorești ceva dulce, caută cerealele neîndulcite: cu iaurt natural neîndulcit, fructe și semințe, vei asigura aportul necesar de fibre.

  • La masa principală, în loc de orez alb și cartofi prăjiți, poți opta pentru paste din grâu dur, legume la grătar sau salată drept garnitură.

  • La fiecare masă principală, asigură-te că cel puțin o treime din farfurie este ocupată de legume, salată sau murături!

  • Dintre deserturi, alege variantele mai ușoare, cu fructe, brânză de vaci sau iaurt, și fii moderat(ă) în privința porțiilor!

Ce să mănânc dacă legumele și fructele crude sunt interzise?

Dacă te afli într-un loc de vacanță unde nu este recomandat consumul de salate, legume și fructe crude, acordă o atenție specială protejării florei intestinale și asigurării unui aport suficient de fibre!
  • Legumele gătite și fructele care se pot decoji reprezintă surse valoroase de fibre. Alături de acestea, poți consuma migdale ambalate, caju, fistic și ciocolată neagră cu conținut ridicat de cacao, drept gustare.

  • Poți aduce cu tine de acasă un supliment de fibre care conține și fibre prebiotice importante pentru flora intestinală – băutura sau budinca preparată din acesta poate deveni o sursă stabilă de fibre pe tot parcursul vacanței tale.

  • Chiar și cu una-două săptămâni înainte de călătorie, merită să incluzi în dieta ta de acasă produse lactate cu culturi vii și legume fermentate – aceste alimente probiotice pot întări rezistența sistemului digestiv.

Surse dulci de fibre – nu trebuie să renunți nici la înghețată!

Înghețata și sorbetul nu se află pe lista interzisă, dimpotrivă, delicatesele reci pot contribui la aportul zilnic recomandat de fibre:
  • Zmeura, căpșunile, piersicile reprezintă surse valoroase de fibre, dar și ciocolata neagră și nucile sunt alegeri bune – acestea din urmă au un conținut mai ridicat de grăsimi, ceea ce face ca efectul lor asupra glicemiei să fie mai moderat.

  • Cere înghețata de maximum două cupe la pahar, în locul cornetului din făină albă și, după aceea, fă mișcare cel puțin o jumătate de oră – astfel, poți savura o porție în fiecare zi de vacanță.

  • În zilele de vară, poți prepara și acasă înghețată din fructe, iaurt cu culturi vii, presărată cu nucă de cocos, fulgi de migdale, ciocolată neagră.

  • Shake-ul tău bogat în fibre poate fi intensificat cu aceste ingrediente delicioase, astfel încât să poți consuma o combinație variată de fibre, sub formă de desert rece.

Mișcare pentru o floră intestinală sănătoasă

Activitatea fizică zilnică este la fel de importantă, pentru o digestie sănătoasă și pentru o floră intestinală „fericită”. Dacă este foarte cald și ai treburi în oraș, poți face plimbări de seară, poți încerca săritul pe trambulină sau cățăratul pe stâncă în săli de interior răcoroase. Dacă vremea este mai răcoroasă, grădinăritul, mersul pe bicicletă sau badmintonul sunt activități care se pot face fără a călători. Mișcarea regulată, realizată cu bună dispoziție, pe lângă faptul că îmbunătățește sensibilitatea celulelor la insulină, are un efect benefic dovedit asupra florei intestinale. Iar dacă pleci în vacanța mult așteptată și nu lenevești toată ziua, ci faci drumeții, înoți, salți în apă sau joci volei pe plajă, atunci gogoșile și înghețata se pot încadra fără probleme în „plan”. 

 
Bibliografia utilizată: Soltész E., Gajda Z. Fibrele sunt bune! (HU: A rost jó!) Budapesta: Editura BOOOK; 2020

Mai multe articole despre #

Urmărește-ne pe Instagram

Urmărește-ne pe Instagram dacă nu vrei să ratezi noutățile.

 

Coș

Închide