Secretul anti-aging: susținerea florei intestinale împotriva îmbătrânirii

Secretul anti-aging: susținerea florei intestinale împotriva îmbătrânirii - activefibershake

Microbiomul chiar încetinește procesul de îmbătrânire!

La nivelul proceselor fiziologice, îmbătrânirea are doi însoțitori importanți: deteriorarea eficacității sistemului imunitar (cunoscută sub denumirea de „imunosenescență”) și o stare generală inflamatorie a întregului organism (inflammaging). Abia în ultimii ani a devenit evident faptul că diversitatea și compoziția microbiomului se schimbă în mod nefavorabil odată cu înaintarea în vârstă. Și da, ecuația este valabilă și în direcția opusă! Păstrând diversitatea microbiomului care populează sistemul nostru digestiv, sprijinind flora intestinală, putem încetini procesul natural de declin. Bacteriile prietenoase ale florei intestinale echilibrate produc acizi grași esențiali, care ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale și la susținerea funcției imune a tractului digestiv. Peretele intestinal intact funcționează ca o barieră protectoare eficientă, împiedicând intrarea în circulația sângelui a substanțelor care declanșează procese inflamatorii, anomalii tumorale sau boli autoimune. Cu alte cuvinte, microbiomul ajută la amânarea a două fenomene fiziologice fundamentale asociate îmbătrânirii! Compoziția favorabilă a florei intestinale este determinantă și în producerea hormonilor care influențează starea noastră de bine, așadar optimismul juvenil și trăirea pozitivă a vieții sunt legate de aceasta.

 pisztácia, magvak, gyömbér, avokádó, dió, fokhagyma, lazac, alma

Ce putem face (consuma) pentru flora noastră intestinală tânără?

În ultimul timp, s-au studiat intens zonele cunoscute sub numele de „Zone Albastre” - în aceste regiuni geografice (cum ar fi Sardinia, Ikaria, Okinawa), procentul persoanelor care trăiesc sănătos chiar și peste 100 de ani este deosebit de mare. Care este secretul, cum trăiesc, ce mănâncă acești oameni? Nu este surprinzător faptul că petrec mult timp în aer liber, sunt activi pe tot parcursul vieții, au relații sociale puternice și, în esență, se bucură de viață. Nu mănâncă mult, dar ceea ce consumă este bogat în fibre! Dieta este în principal bazată pe plante, cu relativ puțină carne. Ingredientele vegetale slab procesate asigură o combinație variată de fibre: legume, leguminoase uscate, fructe, cereale integrale, nuci și semințe formează coloana vertebrală a dietei. În regiunea mediteraneană, aceasta este completată de mult ulei de măsline și puțin vin roșu, iar în Zonele Albastre din Orientul Îndepărtat de alge, pești bogați în grăsimi sănătoase, soia și ceai verde. S-a observat că în aceste comunități, flora intestinală a celor care ajung la o vârstă înaintată prezintă mai puțin „declin” specific bătrâneții, adică este capabilă să mențină sănătatea mai mult timp prin menținerea funcției imune și inhibarea proceselor inflamatorii. Stilul lor de viață, alături de secretul unei flore intestinale sănătoase, constă în consumul abundent de fibre alimentare prebiotice, care hrănesc bacteriile bune cu substanțe nutritive! Să privim puțin la această tactică simplă de anti-aging: introducem zilnic cel puțin 30 de grame de fibre alimentare – o combinație variată de fibre, pentru a profita de puterea sinergică a fibrelor insolubile în apă și a celor prebiotice, care hrănesc flora intestinală. Dieta noastră ar trebui să includă în mod regulat diverse alimente probiotice: produse lactate cu bacterii vii, legume fermentate și fructe. Creștem consumul de fibre treptat, până la nivelul adecvat! Aportul zilnic de fibre prebiotice este deosebit de important: le regăsim în ceapă, topinambur, anghinare sau în inulină extrasă din plante bogate în fibre.  Alături de fibre, bea suficiente lichide, pentru a le amplifica efectele benefice!

Yoga gyakorlat a tengerparton, amelyet egy középkorú nő végez

Toți îmbătrânim – însă nu oricum!

Odată cu trecerea anilor, funcționarea aproape a tuturor sistemelor organismului scade: modificări ale aparatului locomotor, un sistem imunitar cu eficiență redusă, scăderea puterii musculare și a densității osoase și tulburările metabolice cronice afectează calitatea vieții.

A generația adultă de astăzi nu mai acceptă ideea că îmbătrânirea este sinonimă cu declinul fizic și mental. Pe lângă prelungirea speranței de viață peste 100 de ani, ei caută cu entuziasm secretul menținerii calității vieții din tinerețe. Imaginați-vă ce minunat ar fi să fim în formă și energici la 80-90 de ani, cu mintea limpede și înțelepciunea necesară pentru a savura viața în deplinătatea ei!


Anti-aging: un stil de viață și un plus de atenție
 

Scopul mișcării anti-aging este de a menține forma fizică și psihică a tinereții timp de mulți ani, și acest lucru nu se referă doar la aspectul exterior, la un chip și o siluetă tinerească.

Secretul unei calități de viață pe termen lung constă dintr-un sistem imunitar eficient, echilibrul hormonal, un metabolism eficient, menținerea puterii și flexibilității musculare, o minte alertă și un psihic sănătos.

Stilul de viață anti-aging - dincolo de procedurile cosmetice - implică o alimentație echilibrată și moderată, exerciții fizice regulate, un somn odihnitor, evitarea stresului cronic și, desigur, menținerea unor relații armonioase cu semenii și mediul înconjurător.

Egy idősebb nő az activéFibershaket issza egy shakerből

Medicina anti-aging - abordând cauzele la nivel local

Medicina anti-aging combate îmbătrânirea cu un arsenal în expansiune: vitaminele C și E cu efect antioxidant, vitamina D esențială pentru menținerea echilibrului hormonal, a metabolismului și a funcției imune, zinc, crom și seleniu, acizii grași omega-3, coenzima Q10 și extractele din plante medicinale sunt „instrumentele” clasice. În plus, apar în mod constant suplimentele alimentare „de întinerire”: glutation, carnozin, superoxid dismutază, acid alfa-lipoic... Sunt răspândite și infuziile de vitamine și minerale, tratamentele anti-aging speciale, încercând să inverseze roata timpului prin terapii hormonale.

Să fim realiști: îmbătrânirea este un proces complet natural și inevitabil, nu există niciun leac miraculos care să o oprească complet sau să o prevină. Efectul suplimentelor alimentare, al plantelor medicinale și al medicamentelor variază de la o persoană la alta și este multifactorial, așa că nu merită să ne concentrăm exclusiv pe găsirea combinației perfecte.

Cert este că îngrijirea sănătății noastre, o alimentație adecvată, inclusiv fibrele prebiotice, activitatea fizică regulată, gestionarea stresului, somnul bun și bucuria de viață reprezintă fundamentale pentru menținerea tinereții.

Csokis acitvé fibershake különböző toppingokkal: málna, áfonya, dió, magvak

Mai multe articole despre #

Urmărește-ne pe Instagram

Urmărește-ne pe Instagram dacă nu vrei să ratezi noutățile.

 

Coș

Închide